Kalle var verksam som komiker i över 40 år.
Under de åren har många historier, men också många myter, frodats kring honom.
Här tar vi chansen att avliva några av de vanligaste.

Kalle Sändare Sällskapsresan

Kalle Sändare har slutat att sända.
Nej, inte alls. Människan Carl-Axel finns visserligen inte med oss längre. Men artisten Kalle Sändare lever. Han lever tack vare alla som skrattar med honom, tack vare skivorna och alla fansen, tack vare Gris- och Skridskoföreningen som förvaltar en rik kista av inspelat material och som sprider hans insatser genom olika former av aktiviteter. Det blir fler bleckfester framöver: ljudkonserter, träffar, föredrag och mycket annat. Hemsidan utvecklas och här finns information om det som sker på Kallefronten.

Kalle Sändares namn är lätt att stava.
Artistnamnet eller rollfiguren Kalle Sändares namn ja, men inte namnet på mannen bakom. Namn är viktigt. Särskilt att de stavas rätt. Kalles namn är Carl-Axel Thernberg. Punkt.

Kalle Sändare tyckte om att ringa från och till mobiltelefoner.
Nej. Det var det värsta han visste. Riktiga telefoner skulle det vara.

Kalle Sändare och Bertil Bertilson uppträder fortfarande tillsammans.
Självklart. Kalle Sändare uppträder sedan den 13 maj 2008 i himlen, men då inte bara med stallkompisen Bertil Bertilson (1940-2003), utan också med alla andra som korsade hans väg. I augusti varje år strålar vännerna samman på en västkustgala i samband med kräftsås. Då är Bengt Kvart på plats, liksom Erik Order, fabrikör Stava och moster Kråka. Uppgifter gör gällande att även fru Timanda anmält sitt intresse.

Folk blev arga på Kalle Sändare för att han lurade dem.
Tvärtom. Alla utom Alice Timander var glada. Efter inspelningarna kontaktade skivbolaget den uppringda personen, spelade upp samtalet som det är tänkt att ges ut på skivan och frågade om det var okej att ge ut det. Alla som medverkar på Kalle Sändares skivor har gett sitt medgivande. Dessutom har de fått några slantar, beroende på hur stor skada som skett.

När Kalle får fram konstiga ord eller ljud sägs det att han trallar.
Fel igen. Termen är att han lallar. Först och störst på lallandet var faktiskt jazzmusikern Östen Hedenbratt som Kalle turnerade med på 50-talet. Ja, det är riktigt: han var bror till sångerskan Sonya Hedenbratt.

Kalle Sändare är en i raden av svenska stora komiker som Martin Ljung, Hasse & Tage, Magnus & Brasse
Nej. Kalle Sändare ska inte blandas ihop med komiker av nämnda sort, oavsett om de är bra eller dåliga. Inte ens Hassan. Kalle Sändare är sig själv. Dock långt ifrån sig själv närmast.

Kalle Sändare har slutat ge ut skivor.
Nja, både och. GOSF ger däremot ut CD med jämna mellanrum till våra medlemmar. Samtalen är noga utvalda och oftast icke tidigare utgivna på skiva. Det går också fint att lyssna på tidigare outgivet material i samband med de dikesmässor och sammankomster som Gris- och Skridskoföreningen anordnar.

Kalle – myt möter verklighet
Han har varit verksam som komiker i över 40 år.
Under de åren har många historier, men också många myter, frodats kring honom.
Här tar vi chansen att avliva några av de vanligaste.

Kalle Sändares eget favoritsamtal är Kinesiskt julbord.
Nej, Kalle Sändare hade faktiskt ingen egen favorit. Ingen som vi lyckades få ur honom i alla fall.

Det finns inga inspelade samtal som inte finns utgivna.
Fel, fel, fel. Det finns många fler outgivna inspelade samtal än det finns utgivna samtal på skiva. Mycket fler. Hela skatten av hundratals outgivna samtal förvaltas av Gris- och Skridskoföreningen . Det handlar om censurerade samtal, samtal med El Zou-Zou och Klaus von Hamlet som kanske var för långa eller för många när skivorna gavs ut. Kinesrestauranger och snickeriarbeten och mycket annat. Eller företagsinspelningar som inte var tänkta att bli publika en gång i tiden. But times changes…

Kalle Sändare har ringt och beställt hundratals med pizzor till en förtvivlad pizzabagare.
Nej. Han har bara ringt och förfrågat sig om det är möjligt att beställa hundratals med pizzor. Någon egentlig beställning blev det aldrig och det var heller inte meningen. Men ett missförstånd uppstod och samtalet har blivit mycket omtalat på grund av uppståndelsen som det skapade.

Det första samtalet gjordes planerat i en studio.
Nej, men frånsett den första skivan och några livesamtal från Bacchi Wapen och Gröne Jägaren har samtalen gjorts i en professionell ljudstudio för att hålla en god ljudkvalitet. Det första samtalet gjordes med en vanlig telefon och med en vanlig enkel bandspelare under en turné med jazzbandet Bo Richters Orkester. Vilket det var? Kartonger till salu på första plattan Kalle Sändare tager ett nummer. Lika underbart fortfarande trots den dåliga ljudkvaliteten.