Björn Ulvaeus erhåller Gustav Hjäler-stipendiatet.

Stockholm, Göteborg och Åstol 2023-10-16

(Foto: Kristian Pohl)

Gustav Hjäler-stipendium till Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus tilldelas Gris- och Skridskoföreningens Gustav Hjäler-stipendium för år 2022 på 75 spänn. I priset ingår också ett sirligt diplom, en kaffepetter modell G33 samt ett livstidsmedlemskap i föreningen.

Gris- och Skridskoföreningen vårdar Kalle Sändares minne och uppmärksammar varje år en person eller organisation som gjort och gör förtjänstfulla insatser för att Kalle Sändares surrealistiska humor och språkbruk fortsätter att engagera sällskapsmänniskor. Tidigare års stipendiemottagare är bland annat Peter Apelgren, Fredrik Lindström, Claes Eriksson, Maria Lundqvist, Petter Alexis Askergren och Svenska Akademien.

Årets motivering lyder:

För att bara vara världens mest kända Kalle Sändare-förespråkare. För att ödmjukt alltid ställa upp när han kan göra något för att verka för Kalle Sändares minne. Det kan gälla TV-program, böcker, nevr och lite annat. Att som en av världens mest kända låtskrivare och ordkonstnärer tagit fasta på Kalles devis ”Många rosor är vackra, men ord säger mer än rosor.” Det har tagit stipendiatens ord över hela jordklotet. I Sverige har Björn Ulvaeus tagit vara på Kalles uttryck ”Det är vi ändå” i succélåten med samma namn. Det är så att man bara flämtar till när man inser stipendiatens storhet.

Stipendiet delas ut vid Gris- och Skridskoföreningens sammankomst på Funkalistic Bistro & Bar, Sehlstedtsgatan 1 på Gärdet i Stockholm den 19 november kl 16.00

Ladda ned officiell pressrelease här.