Aktuellt

Ny podd skakar liv i Kalle och hans vänner

Ett bord i hallen - Podden om Kalle Sändare

Den Stora Tiden är här.

Ett första avsnitt av världens första podcast om Kalle Sändare är klart.
Premiär: lördagen den 28 oktober.
– Välkomna till Ett bord i hallen, säger programledarna Laila Värnestig och Lars Carlsson.

Räkna med Kallefrossa när podden kickar igång sista helgen i oktober. Releasen sker i samband med GOSF:s årliga sammankomst, Släktträffen i Göteborg.

– Vi vill bidra till att sprida Kalles underbara humor och tror att poddformatet passar för det. Dessutom vill vi lyfta fram alla människor som älskar Kalle Sändare, säger Laila Värnestig.

I första avsnittet möter vi språkvetaren Åsa Wikforss, gitarrgurun Janne Schaffer och lallexperten Göran Grahn. Tillsammans med dem försöker programledarna, båda medlemmar i GOSF, att ringa in Kalle Sändares unika humor. Vad är det för slags humor egentligen? Kalle framträder också i egen hög person. Den här gången i rollen som Eskil Andreasson.

I fortsättningen sänds Ett bord i hallen varje månad sista fredagen om en kvart. Extranummer kan komma att sändas.

laila och lars
Laila Värnestig och Lars Carlsson – Programledare för den nya podden ”Ett Bord I Hallen”.

Här kan du följa poddens framfart:

Spotify:
Ett bord i hallen

Facebook:
Ett bord i hallen. Världens första podd om Kalle Sändare

Podbean:
ettbordihallen.podbean.com

Björn Ulvaeus erhåller Gustav Hjäler-stipendiatet.

Stockholm, Göteborg och Åstol 2023-10-16

(Foto: Kristian Pohl)

Gustav Hjäler-stipendium till Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus tilldelas Gris- och Skridskoföreningens Gustav Hjäler-stipendium för år 2022 på 75 spänn. I priset ingår också ett sirligt diplom, en kaffepetter modell G33 samt ett livstidsmedlemskap i föreningen.

Gris- och Skridskoföreningen vårdar Kalle Sändares minne och uppmärksammar varje år en person eller organisation som gjort och gör förtjänstfulla insatser för att Kalle Sändares surrealistiska humor och språkbruk fortsätter att engagera sällskapsmänniskor. Tidigare års stipendiemottagare är bland annat Peter Apelgren, Fredrik Lindström, Claes Eriksson, Maria Lundqvist, Petter Alexis Askergren och Svenska Akademien.

Årets motivering lyder:

För att bara vara världens mest kända Kalle Sändare-förespråkare. För att ödmjukt alltid ställa upp när han kan göra något för att verka för Kalle Sändares minne. Det kan gälla TV-program, böcker, nevr och lite annat. Att som en av världens mest kända låtskrivare och ordkonstnärer tagit fasta på Kalles devis ”Många rosor är vackra, men ord säger mer än rosor.” Det har tagit stipendiatens ord över hela jordklotet. I Sverige har Björn Ulvaeus tagit vara på Kalles uttryck ”Det är vi ändå” i succélåten med samma namn. Det är så att man bara flämtar till när man inser stipendiatens storhet.

Stipendiet delas ut vid Gris- och Skridskoföreningens sammankomst på Funkalistic Bistro & Bar, Sehlstedtsgatan 1 på Gärdet i Stockholm den 19 november kl 16.00

Ladda ned officiell pressrelease här.

Det var väldans! Nu är det Släktträff på G!

Lördag 28 oktober är det dags igen för Släktträffen där sällskapsfolk samlas på First Hotel Göteborg för att hylla Kalle Sändare tillsammans med hans familj och vänner! Alla betalande GOSF-medlemmar har förtur till platserna! Antalet platser är begränsat så de som kommer först till mjölet får kvarna och ni anmäler er som vanligt till Gris- och Skridskoföreningen via mejl till grisochskridsko@gmail.com senast den 15 oktober.

Efter att man fått bekräftelse betalas 389 kr per person till GOSF bankgiro 5766-8592 märkt med Släktträffen 2023” och namnet på deltagaren/deltagarna.

Om några långväga medlemmar vill boka hotellrum till rabatterade priser ska ni snarast mejla till g@firsthotels.se och uppge ”Gris- och Skridskoföreningen” så ordnar de och Källarmästar Chan det bästa! Medlemspriset är 1095 kr för enkelrum och 1195 kr för dubbelrum.

På den asiatiska buffén bjuds det olika sorter av olika saker, både vegetariskt och kött så alla blir nöjda.

Vi minglar från kl 17 och sedan kör vi igång showen med samtal och gäster från kl 18 och till fram på småtimmarna om man får ha det uttrycket?

Det finns bord i hallen, väggen är klar, maten är rakt över disk och ni kan parkera lastcykeln bakanför utan någon ovänskap ombord. Det blir som vanligt  glädje och skratt när vi träffas för att lyssna på Kalles unika humor tillsammans och vi är många som ser fram emot denna årliga och traditionella sammankomst!

Tack för Vänligheten/                                                 

Ronny Svensson

Föreståndare

Gris- och Skridskoföreningen

GOSF

Svenska Akademien tilldelas 2021 års Gustav Hjäler-stipendium.

Pressmeddelande

Stockholm, Göteborg och Åstol 2022-10-06

Svenska Akademien tilldelas Gris- och Skridskoföreningens Gustav Hjäler-stipendium år 2021 på 75 spänn.

I priset ingår också ett sirligt diplom, en kaffepetter modell G33 samt ett livstidsmedlemskap i föreningen.

Gris- och Skridskoföreningen vårdar Kalle Sändares minne och uppmärksammar varje år en person eller organisation som gjort och gör förtjänstfulla insatser för det svenska språket. Som skapar förutsättningar för att Kalle Sändares surrealistiska humor och språkbruk fortsätter att engagera sällskapsmänniskor. 

Tidigare års stipendiemottagare är bland andra Peter Apelgren, Fredrik Lindström, Claes Eriksson, Maria Lundqvist och Petter Alexis Askergren.

Årets motivering lyder:

För sitt väl genomförda uppdrag att som klassisk institution bevara och utveckla språket som en ädel konstform och uråldrigt medel för kommunikation. Samtidigt som de årligen prisar och uppmärksammar författare som trots outsinlig språkbegåvning ofta för en anonym tillvaro i den kalla och undanskymda skuggan.

Stipendiaten har outtröttligt fortsatt sitt akademiska arbete med att upplysa världen om språkbrukare med mål och mening i fokus, det redskap som gör oss till dem vi är som kommunikativa varelser med ord och mening i främsta rummet.

Språkkonstnären Kalle Sändare ler i sin himmel när nu Gris- och Skridskoföreningen tilldelar 2021 års Gustav Hjäler-stipendium till Svenska Akademien.

Stipendiet delas ut vid Gris- och Skridskoföreningens sammankomst på Funkalistic Bistro & Bar, Sehlstedtsgatan 1 på Gärdet i Stockholm den 14 november kl. 17.00. 

Pressrelease som PDF

Pressrelease som .doc

För mer information och pressackreditering kontakta undertecknad:

Gris- och Skridskoföreningen

Gustav Hjäler-kommittén

Ronny Svensson

ronnys_rullar@hotmail.com

070 – 458 28 99

Slaget vid Halden 14/11 på Funkalistic!

Slaget vid Halden på Funkalistic Bistro & Bar på Sehlstedtsgatan 1 på Gärdet i Stockholm, måndag 14 november från kl 17.00.

GOSF följer nu upp förra årets succé ”Kinesiskt Julbord” som jubilerade skivan Julbestyr genom att denna gång hylla mästerverket Slaget vid Halden som fyller 44 år i år!

Vi inleder kvällen med ett snabbt årsmöte för föreningen, sedan är det som vanligt Kalle för hela slanten.

Vi lyssnar igenom Slaget vid Halden, denna klassiska platta, tillsammans under kvällen. Vi äter gott, skrattar och umgås som sällskapsmänniskor gör, helt enkelt. Vi får kanske även smyglyssna på något nytt samtal från den kommande medlemsskivan som anländer innan julfirandet.

Men det är ju inte allt.

Vi gästas under kvällen av konstnären Michael Sanz som var den som skapade det fina omslaget till skivan och han kommer under kvällen berätta lite om det och sitt arbete. Han kommer också finnas tillgänglig för att signera vinylen (ta med ditt ex om du vill ha det signerat) och Boxen e’ Klar (CD) som finns att köpa i vår webbshop eller på plats under kvällen vid vårt välfyllda merchbord med CD-skivor, böcker, affischer och vinyler.

Vi delar även högtidligt ut Gustav Hjäler-stipendiet till 2021 års stipendiat, Svenska Akademien. Vi hoppas att någon akademiledamot kan komma loss från sina plikter och ta emot det personligen på plats. Vi har därför föreningsfolk som jobbar för fullt på att lösa detta.

Vad gäller maten under kvällen blir det blir en välsmakande buffé med norsk anstrykning och vegetariskt alternativ, om man får ha det uttrycket, för det facila priset av 300 kronor. Drycker köpes efter egen smak på plats.

OBS! Begränsat antal platser i lokalen, så säkra din plats snarast!

Anmälan görs till grisfolk@kallesandare.se . Ange antal som kommer och ifall ni önskar vegetarisk buffé eller altarslaktad.

Efter att du fått bekräftelse på din anmälan betalar du in 300 kr per anmäld person till:

GOSF bankgirokonto 5766-8592, märkt med ”Halden 2022” och ditt namn.

Hälsa dom andra/

Föreståndaren

Dags för Släktträff 2022 i Göteborg.

Släktträffen i Göteborg med Kalles familj och vänner går av stapeln lördag 29 oktober från kl 17 på First Hotel G, Nils Ericsonsplatsen 4, långt från Skra Bro men nära Centralstationen.


Anmälan sker till Direktören för Region Väst, Laila Värnestig på grisochskridsko@gmail.com och medverkan kostar 375 kronor för underhållning och en välsmakande buffé med vegetariska alternativ med olika sorter av olika saker.


Vårt merchbord är som vanligt fyllt av fina och unika produkter såsom CD-skivor, böcker, boxar, affischer och vinyler så kom och köp sälg!

Gris och skridskoföreningen hälsar alla glada sällskapsmänniskor välkomna!


HÖSTNYTT 21… OM MAN FÅR HA DET UTTRYCKET?

Snart börjar Den Stora Tiden för alla oss Kalle Sändare-vänner!

Vi har äntligen fått klartecken för att kunna träffas och skratta tillsammans när vi lyssnar på vår Maestro Carl-Axel Thernberg men med avstånd även om vi alla (hoppas jag) tagit inte bara en utan två färgade sprutor! Det där Delta-viruset ger ju en väldig klåda och inga salvor hjälper tyvärr…

Inom Gris- och Skridskoföreningen har vi nu kommit fram till ett datum då vi äntligen kan jubilera Kalles Mästerverk Julbestyr med allt vad där hör till med Kinesiskt Julbord, Tyska Svin, även altar- och bänkslaktade, Mors Förkläden, Danska Granar, Interna Påsar med Äpplen, Hund med Gastuba, Skylt som liknar en Skylt och vi reser med Club 33 såklart! Även ett årsmöte enligt stadgarna ska vi klämma in!

Allt går av stapeln på Bistro Funkalistic, Sehlstedtsgatan 1 på Gärdet söndag 24 oktober 2021 kl 15.00-20.00 och kostnaden för Julbordet är 275 kronor/person plus dryck, smyckat och klart.

Det är begränsat med platser på restaurangen då vi fortfarande håller avstånd så först till mjölet får kvarna, sagt så här i förbiiifarten!
Du anmäler dig genom att skicka ett mail till julbestyr@kallesandare.se

+ betala in 275 kr/person till GOSF bankgiro 5766-8592 Ange Julbestyr + vilka personer betalningen avser.

Buss 1 stannar ca 75 meter från Bistro Funkalistic, hållplats Östhammarsgatan på Gärdet, och kör man bil finns det gott om platser.

För er som ännu inte införskaffat den vackra nyutgåvan av Julbestyr i glada färger, med fin bonussingel, läcker innerpåse, vacker affisch på Kalle och en CD med alla bonusspår så kan ni köpa detta unika vinylalbum på plats till ett facilt pris. Vi kommer även att sälja den eminenta CD-boxen med alla Kalles skivor så kom och köp sälj!

Tack för vänligheten/

Föreståndaren

SLÄKTTRÄFF I GÖTEBORG!

Å släktens vägnar hälsar jag er varmt välkommen till Släktträffen på Hotel First G i Göteborg lördagen den 30 oktober 2021. 

släktträff - GOSF

Vi lyssnar på outgivna Kalle Sändare-samtal från hela andra halvan av förra seklet. Buffé blir det, dricka tillåter vi och sällskapsmänniskor hittar du överallt. 

För er som ännu inte införskaffat den vackra nyutgåvan av Julbestyr i glada färger, med fin bonussingel, läcker innerpåse, vacker affisch på Kalle och en CD med alla bonusspår så kan ni köpa detta unika vinylalbum på plats till ett facilt pris. Vi kommer även att sälja den eminenta CD-boxen med alla Kalles skivor så kom och köp sälj!

Plats: First Hotel G vid Centralstationen, Göteborg

Datum:lördag den 30 oktober

Välkommen från:kl. 17:00

Mat- och samtalstid: kl. 18:00 till sen kväll

Klädsel: Valfri, men helst tempeldräkt.

Gatuadress: Nils Ericssonsplatsen 4


Kostnad:325kr.
Ingår: Annat sällskapsfolk, stol och bord där man hör mycket bra, buffé med blandade kalla och varma rätter. Drycker köps separat efter eget tycke. 

Anmälan: Genom mejl till grisochskridsko@gmail.com

Efter att du fått bekräftelse på att du fått plats betalas 325 kr till GOSF bankgirokonto 5766-8592, märkt med ”Släktträffen 2021” och ditt namn.

Sista anmälningsdag: den 16 oktober. Antalet deltagare är begränsat så den som först kommer till mjöl, den får först kvarna. Vi håller avstånd under kvällen även om vi tagit färgade sprutor.

Hotellet erbjuder standardrum till rabatterade priser, 895 kronor för en person respektive 995 kronor för två personer. Uppge ”Gris och Skridskoföreningen” vid bokning. Bokas per mejl till: g@firsthotels.se

Tack för vänligheten!


Direktören för region väst

Nu är det åter jul…igen!

Pressmeddelande
Stockholm, Göteborg och Åstol 2021-05-20

Kalle Sändare – Julbestyr mitt i sommaren

Kalle Sändare-vännerna i Gris- och Skridskoföreningen firar jul mitt i sommaren. I samband med Record Store Day den 12 juni släpper föreningen en limiterad specialutgåva av Kalle Sändares platta ”Julbestyr”, juvelen i Kalle Sändares skivutgivning, i ett julklappspaket med olika sorter av olika saker.

En 180 grams LP i röd vinyl med två tidigare ej utgivna samtal från tiden det begav sig. En blå 7- tums singel med ytterligare två tidigare outgivna spår från samma tid samt en CD med alla nu utgivna samtalen. Toppat
med en vacker affisch på vederbörande ordkonstnär. Och dessutom på den egna etiketten GOSF.

Gris- och Skridskoföreningen vårdar Kalle Sändares minne, hans telefonsamtal och hans känsla för ord och kommunikation, inte bara som busringare, utan också som en stor språkkonstnär.
Föreningens årliga Gustav Hjäler-stipendium är en del av verksamheten. Tidigare års stipendiemottagare är bland annat Peter Apelgren, Fredrik Lindström, Claes Eriksson och Maria Lundqvist.

Men nu var det ju inte det saken gällde. Mer information om den unika nyutgåvan av ”Julbestyr” och distributionen genom fysiska skivbutiker ges av föreningens ordförande Ronny Svensson och hedersmedlemmen och skivproducenten Owe Midner. Och hur det sen går till,
vet de säkert också.

Gris- och Skridskoföreningen
Ronny Svensson
Ordförande
ronnys_rullar@hotmail.com
070 – 458 28 99

Owe Midner
Skivproducent
Riverside Records
owe@riverside-records.se
08 – 545 450 61

Det finns ingenting kvar…

gris-o-skridskoforeningen

Att det ska vara så besvärligt!!! Ja, så kan man sammanfatta detta år då vi inom GOSF har varit tvungna att kasta tillbaka bananskalen in i bussen, dvs ställa in våra trevliga återkommande sammankomster, Dikesmässan i Stockholm och Släktträffen i Göteborg, plus att det planerade jubileet för mästerverket Julbestyr med allehanda hyss fick stryka på foten om man får ha det uttrycket? 

Det här läskiga viruset, där inga färgade sprutor hjälper, har också gjort att vi måste flytta fram utdelningen av Gustav Hjäler-stipendiet till nästa år. Sammantaget kan man säga att Den Stora Tiden börjar 2021 då vi planerar att samla sällskapsfolk och skratta tillsammans utan att få klåda eller andra obehag för så vill vi inte ha det! 

Så kära Kalle-vänner, håll ut även om vi inte kan se almanackan just nu och försök se en låga utav ljus i tillvaron, en ny CD med outgivna samtal är på gång för alla medlemmar så förnya eller bli medlem nu i november så gäller medlemskapet hela nästa år 2021 och den nya skivan kommer i ett rör på Posten i god tid före Jul så att julen är räddad. 

Väl mött 2021 och tack för vänligheten/

Ronny Svensson

Ordförande

GOSF

Viktig GOSF-information!

gris-o-skridskoforeningen

Kära Kalle-vänner!

I dessa oroliga tider har vi i styrelsen tagit beslutet att ställa in Dikesmässan på Loopen i Stockholm 16/9, sorgligt men nödvändigt! 

Glädjande nog har vi istället nöjet att bjuda in till 47-årsjubileet för Kalle Sändares mästerverk Julbestyr!🎅🏻

Detta går av stapeln måndag 30/11 på Funkalistic Bistro & Bar på Gärdet i Stockholm, inte så långt från närmaste plats! 

Det blir danska granar, tyska svin, indisk språklektion, Club 33 och hund med gastuba bland mycket annat! Maten blir kinesiskt julbord á la Ming såklart och vi återkommer med anmälan och kostnad för kalaset bredvid glasögonaffären, håll ut! 

Dessutom går Direktören för Region Väst, Laila Värnestig, strax ut med inbjudan till den traditionella Släktträffen på First Hotel i Göteborg som går av stapeln lördag 31/10 och de har lige go’ mad varje da! 

Antalet gäster måste tyvärr begränsas enligt rådande restriktioner för allas vår hälsa så den som först kommer till mjöl, den får först kvarna! 

På Funkalistic är gränsen satt till 60 julbordsgäster.

På Släktträffen kan vi vara 90 sällskapsmänniskor som rycker och strar! ☎️ 

En liten sak till i förbiiifarten. GOSF har en ny trevlig affär här på hemsidan:

https://kallesandare.se/shop/ 

Här kan ni köpa det mesta i Kalle-väg, en del saker har vi nedsatta priser på. Inga begränsningar.

Tack för vänligheten/ Föreståndaren